Review: Geweldige performance van Ilse DeLange

Ilse DeLange – Patronaat – 30 november 2006

Het is alweer bijna een maand geleden dat ik Ilse DeLange in levende lijve heb mogen aanschouwen in het Patronaat in Haarlem. Ik was al een tijdje van plan om een recensie te schrijven over dit concert maar het kwam er steeds maar niet van. Hoog tijd dat hier eens verandering in komt!

Het Patronaat in Haarlem is een prachtig zaaltje om artiesten als Ilse DeLange te bekijken en beluisteren. Naar schatting passen er zo’n 600 man in, wat het niet zo massaal en groot maakt als bijvoorbeeld een Ahoy’ of een Heineken Music Hall. Hierdoor heb je veel beter contact met de artiesten op het podium. Andere vergelijkbare zalen waar ik graag naar toe ga zijn bijvoorbeeld de Boerderij in Zoetermeer, of De Kade in Zaandam.

Voordat Ilse op het podium verscheen, mochten we eerst een goed half uur genieten van het voorprogramma: The Junes. En als ik zeg genieten, dan bedoel ik ook genieten! Wat ik heb begrepen is dat deze mannen normaal gesproken met z’n vijven optreden, maar voor deze gelegenheid pakten de heren het akoestisch aan met z’n drietjes. Ondanks deze setting bleef de muziek recht overeind staan. De muziek was voor mijn gevoel een kruising tussen Keane, Radiohead en Venice. Melodisch heel sterk en prachtig gespeeld, met name door de gitarist die ook de zang voor zijn rekening nam. Wanneer volgend jaar het debuutalbum van The Junes uitkomt, zal ik deze zeker eens gaan beluisteren.

Na het voorprogramma was Ilse DeLange dan eindelijk aan de beurt om haar kunsten te vertonen. En hoe! Haar performance en die van haar bandleden heeft al mijn verwachtingen overtroffen! Ilse was heel goed bij stem en door het geweldige geluid in de zaal was alles heel goed verstaanbaar en werd het nooit een brei van geluid. Het repertoire was voor een groot deel afkomstig van haar laatste CD “The Great Escape”, maar ook materiaal van eerdere platen was goed vertegenwoordigd.

Ongeveer halverwege het optreden kwamen de krukken tevoorschijn voor een paar akoestische nummertjes. Helaas was het publiek tijdens deze wat rustigere nummers niet zo respectvol en werd Ilse bijna overstemd door het geroezemoes en gepraat achterin de zaal, wat tot een hoop gesis en verontwaardigde reacties uit de rest van het publiek leidde op een gegeven moment. Gelukkig trok Ilse zich niets van dit alles aan bleef professioneel en vrolijk doorgaan met haar optreden. Tussen de nummers door was Ilse heel gezellig en spontaan met het publiek bezig wat regelmatig een lach uit de zaal tot gevolg had. Dit maakt haar naast haar zangkwaliteiten ook zo uniek. Ze heeft totaal geen arrogantie en heeft een geweldige persoonlijkheid.

Terug kijkend was het een geweldige avond. Bijna alles klopte gewoon: het voorprogramma was top, Ilse en haar band waren geweldig, de muziek was prachtig en het geluid was super. Wat mij betreft voor herhaling vatbaar (en hopelijk werkt het publiek dan ook wat meer mee achterin de zaal…!)

(Originally posted on my Last.fm journal)